Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України
9 лютого за підтримки Посольства Швейцарії в Україні та Проєкту DECIDE у Києві провели стратегічну сесію «Реформа шкільного харчування: стратегічний розвиток в умовах війни та повоєнного відновлення України», щоб доопрацювати стратегію реформи. Робота над нею стартувала ще у січні 2022-го, але зараз, з огляду на реалії, документ потребує уточнень та коректив. Зокрема, актуальними є відновлення закладів освіти, соціальна підтримка та розвиток кадрового потенціалу.
Захід відкрила ініціаторка реформи – перша леді Олена Зеленська. Вона подякувала усім, хто причетний до реформи, за активну і наполегливу роботу. «Реформа повертається, щоб зробити свій внесок в перемогу України. Бо саме із внеску кожного з нас – перемога і складається», – заявила перша леді.
Із вітальним словом до учасників стратегічної сесії звернувся Посол Швейцарської Конфедерації в Україні Клод Вільд. За словами пана посла, Швейцарія, як і раніше, підтримує Україну заради її майбутнього. Клод Вільд додав, що реформа шкільного харчування є важливою ініціативою, яка обов’язково має тривати і зараз, під час війни. Адже в Україні продовжують функціонувати 13 тисяч шкіл, у яких харчуються 1,5 мільйона дітей. Сьогодні соціальну підтримку у вигляді безоплатного харчування в школах отримують понад 700 тисяч дітей, з яких понад 50 тисяч дітей з числа ВПО. Онлайн також долучилися міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет та міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко.
Спершу команда DECIDE разом із МОН та ДНУ «Інститут освітньої аналітики» презентували результати опитування ЗЗСО щодо організації харчування у закладах освіти в умовах воєнного стану. На основі результатів мінідослідження вдалося сформувати інтерактивну карту потреб закладів, а це, в свою чергу, дозволить врахувати їх у розробленні стратегії.
«Теперішні виклики в організації шкільного харчування значно відрізняються від тих, які поставали перед нами ще рік тому. Запуск спеціальної платформи, впровадження нового меню – чимало вдалося досягти раніше. В умовах воєнного стану територіальні громади потребують особливої підтримки з боку держави і міжнародних ініціатив. Тож зараз наші зусилля спрямовані саме на це. І, звісно, враховується під час розробки стратегічного документа», – поділилася Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE.
Поділившись на групи, учасники напрацювали дорожню карту реформи. Так, для цього виокремили такі напрями:
– організація якісного харчування: закупівлі та фінансування;
– відновлення та модернізація харчоблоків: комплексний підхід та альтернативні формати. Система HACCP;
– розвиток кадрового потенціалу;
– формування культури здорового харчування та впровадження нового меню;
– гуманітарна підтримка закладів освіти.
Щоб напрацювати проєкт оновленої стратегії реформи, захід зібрав представників Міністерство економіки України, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство освіти і науки України, Міністерство інфраструктури України та Міністерство аграрної політики та продовольства України, Держпродспоживслужба, ДП Prozorro, Антимонопольний комітет України, Централізована закупівельна організація ДУ «Професійні закупівлі» та Український інститут розвитку освіти. Серед партнерів, які також долучилися, UNICEF Ukraine, Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я, Культура їжі I Cult Food, Національна асоціація громадського харчування.
Окрім того, учасники-партнери обговорили пріоритетні проєкти у межах реформи шкільного харчування, що вдалося досягти за минулий рік та подальші кроки. Так, серед них – розроблення стратегії реформи. На цьому завданні і зосередимося зараз.
Більше про реформу та здорове шкільне харчування на спеціальній платформі «Знаїмо»: https://znaimo.gov.ua
Comments