top of page

Як учні змінили життя в громаді – досвід Дніпропетровщини

11 вересня у Дніпропетровській області відбулась медіа-експедиція «Як учні змінили життя в громаді».


Захід зібрав освітян області та журналістів, які відвідали школу Слобожанської ОТГ, учні якої вже не перший рік реалізують корисні для громади проекти. Це власний дендропарк, шкільна радіорубка, проект роздільного збору сміття, маленьке ательє.





«Заклади освіти після появи ОТГ перейшли в підпорядкування громаді. І це дуже позитивно позначилось на освіті. Якщо до цього на розвиток кожної школи виділяли 12,5 млн грн., то на разі на 3 загальноосвітні заклади виділили 71 млн грн. Завдяки цим коштам в нас з’явився дендропарк, закладено стадіон, на часі капітальний ремонт цілої школи. Це в свою чергу призвело і до збільшення учнів, адже діти повертаються із міських шкіл, щоб бути ближче до дому. Якщо до цих інновацій було 663 учні, то зараз їх – 870. Така ж тенденція і з молодими вчителями, які після освіти повертаються до нас викладати», – зазначив начальник відділу освіти Слобожанської ОТГ Микола Шеримет.


В рамках заходу пройшов прес-брифінг «Досвід впровадження громадянських компетентностей у школах Дніпропетровщини». У присутності освітян та журналістів експерти проекту DOCCU обговорили, як у Дніпропетровській області втілюються в життя принципи Нової української школи.


«Завданням проекту є наскрізне впровадження освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини на уроках з різних предметів, у позакласній та позашкільній роботі. Учителі та керівники шкіл, які пройшли навчання в рамках проекту DOCCU, вдосконалили свою професійну майстерність із застосуванням кращих європейських та вітчизняних практик. Навчання унікальне тим, що 90% часу присвячено саме практичним вправам, інноваційним формам та методам роботи. Практичні навички, отриманні в ході навчання, є необхідними для розвитку власної професійної компетентності з огляду на ті вимоги, які ставлять перед вчителями сучасні освітні реалії.


Також хочу зазначити, що вийшли з друку посібники з серії «Живемо в демократії», які розроблені провідними європейськими експертами, а згодом адаптовані експертами проекту DOCCU до реалій української школи. Комплекти посібників будуть направлені в усі школи 8 пілотних областей проекту. Також ми розробили освітню онлайн-платформу «Живемо в демократії», на якій розміщені практичні матеріали з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини для вчителів, батьків, керівників шкіл та учнів», – зауважила Наталія Протасова, керівник проекту DOCCU.




У рамках співпраці з проектом DOCCU на Дніпропетровщині 7000 учителів та керівників шкіл пройшли підвищення кваліфікації з розвитку громадянських компетентностей.

Останні публікації

bottom of page