top of page

Міжмуніципальне співробітництво на Прикарпатті в сфері освіти

4 територіальні громади Івано-Франківської області уклали договір про міжмуніципальне співробітництво. Серед них – Галицька  і Дубовецька територіальні громади – громади-партнери Проєкту DECIDE. Разом із Більшівцівською та Бурштинською територіальними громадами вони співпрацюватимуть задля розвитку інклюзивної освіти.


Укладений договір ММС передбачає спільне фінансування інклюзивно-ресурсного центру Галич та діятиме до 2025 року. Ініціатором такої співпраці стала Галицька громада, а консультаційний супровід укладення та реєстрації договору ММС щодо користування послугами ІРЦ здійснювали експерти Проєкту DECIDE.


«Важливо, коли для досягнень громади об’єднуються свої зусилля та допомога міжнародних проєктів і програм. Стартували ми з програмою ULEAD з Європою, отримавши консультацію про переваги ММС, а вже далі у співпраці з швейцарсько-українським проєктом DECIDE підписали такий важливий для територіальних громад договір. Переконана, що це тільки перша сходинка до подальшої співпраці і в інших напрямах», – розповіла Вікторія Дебенко, заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів Галицької міської ради.


Проєкт DECIDE має багато планів, зокрема:

– наша команда фахівців з інклюзивної освіти вже розпочала аудит центру;

– у найближчий час працюватимемо над розробкою стратегії розвитку ІРЦ до 2025 року, враховуючи роль кожної з громад;

– усі фахівці Центру, асистенти вчителів та шкільні психологи пройдуть підготовку в межах спеціалізованої тренінгової програми проєкту.


«Колектив ІРЦ робить усе можливе, щоб створити комфортні умови не тільки для навчання, а й для виховання, дозвілля дітей, психосоціальної підтримки їхніх батьків. Ми вже узгодили можливості для подальшої співпраці з проєктом DECIDE, і я впевнена, що це стане якісною професійною підтримкою реалізації мети діяльності нашої установи», – поділилася Мар’яна Палагнюк, директорка Центру.

Про переваги співробітництва розповіли і самі голови громад:


«Загальна кількість договорів ММС в Івано-Франківській області – 5, і жодного серед них в соціальній сфері, яка, на жаль, сьогодні є найбільш витратною для місцевих бюджетів. Договір ММС, який ми підписали спільно з дубовецьким, більшівцівським та бурштинським головами є показовим прикладом співпраці в галузі освіти для всіх ТГ Прикарпаття», – прокоментував Олег Кантор, галицький міський голова.


На важливості окреслення векторів розвитку Центру, зважаючи на потреби дітей, які відвідують ІРЦ, акцентував Павло Андрусяк, дубовецький сільський голова: «Такими інструментами може бути й обмін досвідом між працівниками ІРЦ та нашими швейцарськими партнерами в межах реалізації проєкту DECIDE. Важливо впроваджувати кращі світові практики».


«Майже 30 дітей, які обслуговуються в нашому ІРЦ, мають функціональні труднощі. Доцільно на майбутнє дослідити можливості їх оздоровлення в басейні Бурштинської громади», – запропонував Василь Андрієшин, бурштинський міський голова.А про раціональне використання бюджетних надходжень громади, а також важливість співпраці й в інших напрямах, йшлося у виступі Василя Саноцького, більшівцівського сільського голови.


«Завжди поважаю спільні напрацювання команди! Показово, що після підписання договору голови громад сформували низку пропозицій, які варто було б реалізувати в контексті підписання нових договорів ММС: це і придбання мобільного ІРЦ, і закупівля спеціалізованого обладнання, зокрема дидактичного, і формування стратегії розвитку центру. ММС наших громад – це закон синергії в дії. Це кращий приклад співпраці, коли кожна громада стає частинкою великих досягнень», – прокоментувала Марія Баран, експертка проєкту DECIDE в Івано-Франківській області.


І насамкінець ділимося ще однією гарною новиною – у 2023 році ІРЦ отримає грант на один з пріоритетних напрямів розвитку Центру.


Останні публікації

bottom of page