top of page

Представники проекту DOCCU взяли участь у щорічних Рішельєвських академічних читаннях в Одесі

21 вересня 2017 року в рамках ІХ Рішельєвських академічних читань на тему: «Професійна підготовка та розвиток державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування: виклики, завдання, перспективи» представники влади, освітяни та громадські діячі з усієї України обговорили шляхи розвитку громадянських компетентностей в процесі реформування публічного адміністрування та державної служби. Дискусія відбулась у рамках роботи секції «Розвиток громадянських компетентностей в процесі реформування публічного адміністрування та державної служби».


Захід організовано Національним агентством України з питань державної служби, Національною академією державного управління при Президентові України, Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу спільно зі швейцарсько-українським проектом «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», Одеським регіональним інститутом державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, Одеською обласною державною адміністрацією, Одеською обласною радою, Одеською міською радою.


Учасники обговорили актуальні питання взаємодії влади та громади, розвитку громадянських компетентностей у державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування в процесі підвищення рівня їх професійної компетентності. Були презентовані кращі практики реалізації громадських ініціатив за підтримки органів місцевого самоврядування.


У своєму вітальному слові до учасників заходу Марина Канавець, директор Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу Національного агентства України з питань державної служби, зазначила: «Розвиток громадянських компетентностей у представників влади є вимогою не тільки чинного законодавства, а й нагальною потребою подальшого становлення демократичної держави. Формування у них громадянських компетентностей дозволить стимулювати взаємодію влади та громади у практичному впровадженні громадянських ініціатив та децентралізації системи управління на місцевому рівні. Дієве громадянське суспільство – це  практична основа децентралізації та залучення громадян до реального управління як на рівні місцевих громад, так і на регіональному й загальнодержавному рівні».


Наталія Протасова, керівник швейцарсько-українського проекту DOCCU, зазначила: «Швейцарсько-український проект «Розвиток громадянських компетентностей в Україні» (DOCCU) дає унікальну можливість налагодити взаємодію органів влади та освітянської спільноти у створенні демократичного середовища в місцевих громадах. У його впровадженні задіяні державні службовці та посадові особи органів місцевого самоврядування, освітяни, представники місцевих громад». Вона підкреслила, що на сьогоднішній день навчання в рамках впроваджених модулів з розвитку громадянських компетентностей у центрах підвищення кваліфікації вже пройшли понад 18000 державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Наступним кроком стане впровадження освітніх програм проекту в вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування».


Світлана Липовська, начальник управління підвищення кваліфікації кадрів Одеського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України, та Тетяна Маматова, професор кафедри менеджменту та управління проектами Дніпропетровського регіонального інституту державного управління НАДУ, презентували кращі практики формування та розвитку громадянських компетентностей у процесі підготовки та підвищення кваліфікації державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.


Представники територіальних громад Катерина Лаптієнко, голова Великомихайлівської районної ради Одеської області, та Володимир Сизон, сільський голова села Тарасівка Києво-Святошинського району Київської області, поділилися досвідом співпраці влади, громади та освітян щодо реалізації спільних громадських ініціатив та соціальних проектів місцевому рівні.

Останні публікації

bottom of page