top of page

Реформа децентралізації в Україні триває

Реформа децентралізації в Україні триває. Якими є її пріоритети та виклики реформи для громад у часи війни, обговорили на міжнародній конференції Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України «Реформа децентралізації: дорожня карта».


Захід, партнером якого виступив Швейцарсько-український проєкт DECIDE, об’єднав представників уряду, парламенту, дипломатичних місій, міжнародних проєктів та асоціацій ОМС.

В його межах проєкт дорожньої карти реалізації реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади презентувала назагал Олександра Азархіна, заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. За її словами, представники місцевої влади активно долучилися до дискусій під час розробки документа – 34 пропозиції врахували з-поміж 38 отриманих.


Сам документ має стати дороговказом реформи на до 2027 року. Дорожню карту синхронізують із Державною стратегією регіонального розвитку та Планом відновлення України. Ознайомитися із презентацією та текстом проєкту можна за посиланням: bit.ly/3SPTLRy



Учасники та учасниці конференції також обговорили питання фінансової спроможності громад, майбутнє децентралізації на шляху до вступу ЄС, а головне, планування відбудови. Саме на панельній дискусії «Планування відбудови: цілі регіональної політики та потреби місцевого самоврядування» і розповіли про ініціативу «DECIDE:ВІДБУДОВА».


Вона стартувала у серпні 2023-го за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, а реалізує ініціативу команда проєкту DECIDE разом із Міністерством освіти і науки України та Мінвідновлення. В її межах на Чернігівщині, Одещині та Полтавщині територіальні громади отримають підтримку на облаштування шкільних укриттів.


«DECIDE:ВІДБУДОВА є частиною великої рамкової кампанії “We Build Ukraine”, в межах якої Швейцарія виділяє понад 170 млн гривень на те, щоб повернути доступ до безпечної освіти для понад 15 тисяч учнів та учениць», – сказала Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE.

Сьогодні вже всім очевидно, що громади і місцеве самоврядування зокрема будуть реалізовувати левову частку проєктів з відбудови.


«Ніхто не зробить цю роботу краще за тих, хто буде користуватися цими школами та лікарнями. Тому дуже важливо озброїти громади знаннями, які дозволять зробити відновлення більш ефективним та прозорим у партнерстві з міжнародними донорами та громадськістю», – додала Валентина Полторак.


Так, кожна громада-партнерка ініціативи на практиці навчиться:

– писати та впроваджувати проєкти з відбудови;

– організовувати процес залучення коштів від міжнародних донорів;

– і залучати до цього молодь.


За словами Валентини Полторак, процес відбору громад, який провели з національними партнерами та зокрема Чернігівською обласною державною адміністрацією, Одеською обласною державною адміністрацією та Полтавською обласною державною адміністрацією, був тривалим, адже отримали понад 100 заявок від 80 громад. Після цього команда інженерів-будівельників відвідала кожну із 33 громад, які пройшли до другого етапу відбору. Наразі процес реєстрації меморандумів в СКМУ уже завершився, а також підготували із 20 громадами проєктно-кошторисну документацію. Архітектори зробили ескізний план, який враховує вимоги до зонування для кожного укриття. У частини громад уже розпочинається відбір підрядників для будівельних робіт.


Важливим елементом, який ми закладали в цю ініціативу, є прозорість та підзвітність процесу відбудови. Тому протягом реалізації проєктів обов’язковою умовою для громад є реєстрація у системі DREAM – Державній цифровій екосистемі управління відновленням.


Реформа децентралізації має тривати, адже громади – це надійний тил країни!



Останні публікації

bottom of page