top of page

«Стаємо сильнішими разом!»: ініціатива, що покликана допомогти дітям, які постраждали від війни

Українські діти по-різному проживають досвід війни, їм усім необхідна особлива увага та підтримка. Наслідки війни – це виклики, які потребують нових навичок від кожного з нас уже зараз.


Саме тому Проєкт DECIDE спільно з Офісом Омбудсмана України, Міністерством освіти і науки України, Міністерством інфраструктури України та Фондом Президента України з підтримки освіти, науки та спорту запускає «Стаємо сильнішими разом!» – ініціативу, що покликана допомогти дітям, які постраждали від війни. Про її основні напрями розповіли 22 лютого під час презентації у Києві.


Із вітальним словом до учасників заходу звернулися партнери ініціативи – Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Андрій Вітренко, перший заступник Міністра освіти і науки України, Наталія Алюшина, голова НАДС, а також в онлайн-форматі Ілона Постемська, старша координаторка програм Посольства Швейцарії в Україні.

Ідею «Стаємо сильнішими разом!» представила Валентина Полторак, менеджерка Проєкту DECIDE. За її словами, ініціатива розрахована на 2 роки і буде впроваджуватися у 2 етапи. Так, уже цьогоріч планується охопити понад 50 000 освітян і більш як 200 000 дітей та їхніх батьків з майже 1000 громад.


«Стаємо сильнішими разом!» передбачає 6 основних напрямів:

– нові компетентності вчителя в умовах воєнного стану;

– права людини та громадянина;

– психологічна підтримка;

– підтримка дітей з особливими освітніми потребами;

– безпечний освітній простір у закладах освіти.


«Ми, дорослі, маємо знати, як допомогти та підтримати дітей у таких складних умовах. Це і є завданням нашої ініціативи.Фактично вона вже стартувала, адже у закладах післядипломної педагогічної освіти організовують навчання тренерів. А вони так само проведуть тренінги для колег-освітян. Разом із партнерами працюємо заради майбутнього кожної дитини в Україні», – додала Валентина Полторак.


Після презентації відбулися 2 панельні дискусії, де вдалося обговорити актуальні питання в умовах війни, а саме:

– безпечний простір в школі та громаді;

– чому підтримка та захист дітей особливо важливі.

До дискусії долучилися Віра Рогова, заступниця Міністра освіти і науки України та Ольга Будник, уповноважена Глави держави з питань Фонду Президента України з підтримки освіти, науки та спорту. Тему безпечного простору з ними обговорили представники громад-партнерів Проєкту DECIDE – Павло Андрусяк, голова Дубовецької територіальної громади, та Юрій Музика, начальник Управління освіти і науки Чернігівської ОДА . На онлайн-зв’язку з нами були Рольф Голлоб, директор Центру врядування Цюрихського педагогічного університету (PHZH) та Олександр Корінний, голова Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад. Про підтримку та захист дітей дізнавалися від Олени Вихор, представниці Уповноваженого з прав дітей, сім’ї, молоді та спорту та Руслана Горяченка, начальника управління дотримання прав людини Національна поліція України.


Онлайн трансляцію можна переглянути на нашій сторінці Facebook


Проморолик Ініціативи тут.


Переходьте на сайт ініціативи: https://www.together.decide.in.ua



Останні публікації

bottom of page