top of page

Учителі іноземних мов Київщини ознайомилися з принципами та ключовими сферами освіти для демократичного громадянства

В Київському обласному інституті післядипломної освіти педагогічних кадрів в рамках курсів підвищення кваліфікації з проблеми «Особливості викладання  англійської мови у контексті реалізації завдань Нової української школи» проведено навчальне заняття з теми «Реалізація змістової  лінії  «Громадянська відповідальність» у процесі навчання іноземних мов».


В ході проведення заняття учасники ознайомилися з метою впровадження  громадянської освіти  та важливістю підтримки розвитку громадянського суспільства через поширення знань про освіту для демократичного громадянства та освіту з прав людини (ОДГ/ОПЛ) в Україні в процесі цільового навчання вчителів закладів загальної середньої освіти.



Під час навчання педагоги опрацювали  тему демократичної культури, демократичного врядування в навчальному закладі, а також питання ефективного формування  громадянських компетентностей у процесі навчання іноземних мов. Учителі практикували методики та прийоми реалізації підходів ОДГ/ОПЛ в умовах впровадження Концепції «Нова українська школа»: компетенції 21 століття;  інтеграція  наскрізної змістової лінії «Громадянська відповідальність» у процесі навчання іноземних мов. Але найбільше увага зосередилася на обговоренні бар’єрів (ОДГ/ОПЛ) в освітянському середовищі та визначенні тих сфер діяльності педагогів, які потребують змін для успішної реалізації принципів громадянської освіти.


Тренер проекту, Ярослава Кушнір,  ознайомила педагогів з  навчально-методичним забезпеченням, розробленим у рамках проекту, зокрема з посібниками  з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини з серії «Живемо в демократії» авторства Рольфа Голлоба, які є в вільному доступі на освітній онлайн-платформі https://www.living-democracy.com.

Останні публікації

bottom of page