top of page

Як на Полтавщині громади співпрацюють навколо ІРЦ і створили ресурсні кімнати

Співпраця громад Полтавщини допомагає дітям з особливими освітніми потребами.


«До нас в ІРЦ батьки привозять дитину з фізичними труднощами тяжкого ступеня прояву, яка не хотіла йти на контакт, часто плакала… Зараз вона добре почувається, працює з фахівцями, ми допомогли налагодити контакт із мамою. Для дитини з особливими освітніми потребами — це величезний прогрес», — ділиться Людмила Мельник, директорка інклюзивно-ресурсного центру Лохвицької громади.


Завдяки підтримці Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, Заводська та Лохвицька громади об'єднали зусилля, аби забезпечити найкращі умови для розвитку дітей з особливими потребами. Заводська громада вирішила не створювати свій інклюзивно-ресурсний центр (ІРЦ), а продовжити співпрацю з ІРЦ Лохвицької міської ради, адже фахівці там добре себе зарекомендували.


«Як у новоствореній сім’ї, сусідні громади почали "притиратися", будувати плани, щось робити разом. Але тут розпочалося повномасштабне вторгнення», — пригадує Наталія Міщенко, директорка Центру професійного розвитку педагогічних працівників виконавчого комітету Заводської міської ради.


Ця співпраця стала ще більш актуальною під час повномасштабного вторгнення, коли необхідність підтримки дітей з ООП стала критично важливою.


Наталія Міщенко розповідає, що важливо було зрозуміти всі юридичні тонкощі підписання договору про міжмуніципальне співробітництво. «На щастя, експерти DECIDE допомогли з усім, пояснили алгоритм на майбутнє, якщо громади захочуть укласти подібні договори з іншими громадами».


Заводська та Лохвицька громади оформили договір про співпрацю і надіслали його до профільного міністерства для внесення в реєстр. Це дозволило ІРЦ Лохвицької міської ради продовжувати надавати допомогу не лише своїм дітям, а й дітям з сусідніх громад.


«Діти з особливими освітніми потребами потребують щоденної корекції. Кожен день – надважливий для утворення та закріплення навичок. А перерви й невчасно надана підтримка суттєво впливають на подальше майбутнє кожної дитини», – підкреслює Людмила Мельник.


За підтримки DECIDE громади отримали мінігрант у розмірі 130 тисяч гривень, який використали для облаштування двох ресурсних кімнат у ліцеях Заводської громади. Закупили всі необхідні мобільні меблі, килимки, пуфи, конструктори, стіл для малювання піском із підсвіткою та інше обладнання, щоб асистенти вчителів і фахівці ІРЦ могли працювати з дітьми з ООП індивідуально та в групах.


Як відбувалося укладання договору між громадами? Які саме виклики вдалося подолати на цьому шляху? Як нові ресурсні кімнати допомагають дітям з ООП? Читайте повну історію за посиланням: https://bit.ly/4cyTDw7

Останні публікації

bottom of page