top of page

Забезпечення якості освіти як ключовий фактор розвитку освіти в регіонах

30 липня 2020 року відбулася стратегічна сесія «Забезпечення якості освіти як ключовий фактор розвитку освіти в регіонах», організована ГО DOCCU, Цюріхським педагогічним університетом спільно з Державною службою якості освіти України в рамках Швейцарсько-українського проєкту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти».



Захід був присвячений обговоренню напрямів співпраці з реалізації завдань Проєкту DECIDE. Першим кроком цієї п’ятирічної співпраці є напрацювання спільного бачення щодо ролі засновників у забезпеченні розвитку якості освіти  на рівні регіону та громади.


Руслан Гурак, голова Державної служби якості освіти, підкреслив: «Участь у проєкті DECIDE сприятиме покращенню системи освіти України. Реформа освіти України триває. Ми знаходимось у пошуку нових підходів, які допоможуть змінити національну систему освіти. Ми тримаємо у фокусі дві тези: якість та доступність освіти. Адже для нас важливо дотримання прав та інтересів кожного учня, створення рівних можливостей для здобуття якісної освіти усіма дітьми».


Наталія Протасова, директорка проєкту DECIDE, зазначила: «Якщо говорити про реформу освіти, то проблема забезпечення рівного доступу до якісної освіти – це найгостріша проблема сьогодення. Для нашого проєкту якість освіти виступає наскрізним елементом, який пронизує всі його цілі та завдання. Якість освіти залежить не тільки від вчителів, батьків, учнів, а й від місцевої влади, засновників, їх участі в організації та управлінні освітою. Наш проєкт у співпраці з ДСЯО у наступні роки розробить низку дієвих та практичних інструментів, які допоможуть  засновникам належним чином сприяти розвитку якісної освіти. Наш проєкт сьогодні розпочав свою роботу в чотирьох регіонах-партнерах, проте саме в напрямку забезпечення якості освіти наша діяльність у тісній співпраці з Державною службою якості освіти охопить широке коло питань і розповсюдиться на всі регіони України».


«Проєкт DECIDE, який триватиме протягом п’яти наступних років, ставить перед собою чимало завдань. Проте головним є сприяння розвиткові якісної й демократичної освіти в громадах. Пріоритетними для нас є питання стратегічного планування розвитку освіти на регіональному та місцевому рівнях, розвиток міжмуніципальної співпраці громад, долучення громадськості до управління освітою. У рамках DECIDE заплановане проведення широкої тренінгової та консультаційної кампанії для управлінців освітою з органів влади, депутатів місцевих рад, керівників шкіл, учителів, учнів та їх батьків. Наскрізною темою цих тренінгів стане питання підвищення якості освіти», – закцентувала увагу учасників на пріоритетних напрямках діяльності проєкту Валентина Полторак, менеджерка проєкту DECIDE.






Рольф Голлоб, керівник команди стратегічних експертів Проєкту DECIDE, Цюріхський педагогічний університет (Швейцарія), розповів учасниками заходу про систему освіти Швейцарії, про шкільне оцінювання та роль громад у забезпеченні якості освіти: «Головне, що я хочу виділити, що на школу не можна тиснути. Щоб школа розвивалась – їй потрібно допомагати. Чим ми можемо допомогти українській школі? Швейцарія має позитивний досвід управління якістю освіти. Ми спільно з українськими колегами розробимо практичні інструменти, які дозволять учителям, директорам шкіл оцінювати, вимірювати якість освіти у їх школі. Також ми спробуємо адаптувати швейцарський досвід громадського контролю за якістю освіти до українських освітніх реалій. Упевнений, на нас чекає велика, цікава робота!»


В заході також взяли участь представники територіальних відділень Державної служби якості освіти, керівники закладів освіти регіонів-партнерів.



Останні публікації

bottom of page