top of page

Освіта для демократичного громадянства у навчанні держ. службовців і посадових осіб



Навчальний посібник «Освіта для демократичного громадянства та освіта з прав людини у професійному навчанні державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» розроблений у рамках упровадження швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU».


У посібнику висвітлено основні положення освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини з метою підвищення спроможності державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування до здійснення професійної діяльності в умовах демократизації суспільства та впровадження в Україні реформи децентралізації. Представлено теоретичне обґрунтування компетентнісного підходу в системі професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, висвітлено методи розвитку громадянських компетентностей.


Посібник призначений для викладачів системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Викладений матеріал (основні ідеї, зміст, практичні рекомендації) покликаний допомогти створити окремі навчальні програми для різних категорій слухачів. Посібник може стати основою для використання в роботі фахівцями з розроблення політик, державними службовцями та посадовими особами місцевого самоврядування, а також усіма, кого цікавлять питання формування та розвитку громадянських компетентностей.


Автори: Паращенко Л., Молчанова Ю., Хенселер Штірлін І., Ретцель М.


Загальна редакція: Протасова Н.


Видання здійснено за підтримки Швейцарського бюро співробітництва в Україні в рамках швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» (www.doccu.in.ua)


Публікацію підготовлено за підтримки Цюрихського педагогічного університету (ЦПУ), Інституту міжнародних освітніх проектів (www.phzh.ch/ipe)


Портфоліо підготовлено у співпраці з Національним агентством України з питань державної служби (https://nads.gov.ua)


Завантажити в PDF форматі:


Останні публікації

bottom of page