top of page

Мінвідновлення затвердило нові норми будівництва та реконструкції укриттів

Мінвідновлення затвердило нові норми будівництва та реконструкції укриттів – вони починають діяти вже з 1 листопада 2023-го року.


Так, нещодавно Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України затвердило проєкт нових державних будівельних норм «Захисні споруди цивільного захисту» (ДБН В.2.2-5:2023). Він встановлює чіткі вимоги як до проєктування і будівництва нових укриттів, так і до реконструкції та капітального ремонту вже наявних.


Важливо, що проєкт нових ДБН враховує реалії воєнного часу та кращі практики в Україні та за кордоном, тож особливу увагу приділили стандартам безбар’єрності. Це означає, що до захисних споруд має бути безперешкодний доступ, а отже обладнані пандусами або підйомниками. В укриттях також мають бути облаштовані системи візуальної і тактильної навігації, а ще – контрастне маркування на сходах та порогах.


Огляд цих та інших змін у презентації Мінвідновлення тут bit.ly/44fdgoG


Крім того, за нормами відтепер усі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, зокрема закладів освіти, повинні передбачати наявність правильно облаштованих захисних споруд.


Ознайомитися із проєктом нових ДБН можна за посиланням: bit.ly/44foKIT

Останні публікації

bottom of page