У Києві визначили найкращого юного кухаря України!
27 лютого відбувся фінал «Кулінарного батлу», де школярі з шести областей України змагалися за титул найкращого юного кухаря країни. Це не просто кулінарний конкурс — це можливість протестувати професію, отримати перший досвід та відчути смак майбутнього!
У фіналі 10 команд зі школярів та учнів профтехів, які виступали у ролі менторів, готували страви зі збірника рецептів для шкільного харчування. Чилі кон карне, овочева паелья, бананові панкейки — звучить апетитно? А ще крутіше — приготувати самому та вразити журі, серед яких були перша леді Олена Зеленська, посол Швейцарії в Україні Фелікс Бауманн, міністр освіти і науки Оксен Лісовий та шеф-кухар Євген Клопотенко.

Кожна страва команди оцінювалась за такими критеріями, як смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.
Перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова! Разом із менторкою Вікторією Крамар вони підкорили журі лінивими варениками та шпундрою.

«Виявилося, дуже складно бути суддею. Адже я вболівала за кожного учасника та учасницю, радіючи, що в такі юні роки вони мають таке натхненне захоплення», — зазначила Олена Зеленська.
«Сьогоднішня “Кулінарна битва” відбулася на підтримку трьох важливих реформ, які проводить Уряд України та підтримує Швейцарсько-український проєкт DECIDE. Перш за все, популяризація здорового та збалансованого шкільного харчування. По-друге, сприяння професійно-технічній освіті та навчанню, яке дуже популярно у Швейцарії. Приблизно три чверті нашої молоді обирають саме таку освіту. Це ключовий фактор успіху нашої економіки. І третя реформа — це профорієнтація у школах, що теж дуже важливо», — сказав Фелікс Бауманн, Посол Швейцарії в Україні та Республіці Молдова.
«Важливо, щоб молоде покоління українців обирало своє майбутнє саме в Україні. І для цього потрібно, щоб діти з раннього віку могли визначати ті професії, які їм цікавіші, і до яких у них є талант. Саме тому ми в проєкті підтримуємо розвиток профорієнтації і разом з Cult Food та Євгеном Клопотенком придумали чудовий конкурс для учнів 8-9 класів — “Кулінарний батл”. Його ідея у тому, щоб діти, які мають хист до кулінарних професій, дізналися про них більше разом з менторами — учнями профтехів. Цьогоріч до фіналу конкурсу відібрали понад 250 школярів з 6 областей України і більш ніж 60 учнів профтехів. Наступного року сподіваємось долучити всі регіони країни, щоб підлітки якомога ширше відкривали для себе світ професій і будували успішну кар’єру вдома», — зазначає менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак.
Конкурс «Кулінарний батл» реалізується Громадською організацією Cult Food за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що впроваджується в Україні консорціумом у складі ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.
