top of page

Чужих дітей не буває: як ІРЦ на Івано-Франківщині надає послуги 6 громадам


Зображення: сайт nus.org.ua

До реформи децентралізації інклюзивно-ресурсний центр у місті Надвірна, що на Івано-Франківщині, був районним. Опісля – перейшов у власність міської ради.


Фактично пʼять навколишніх громад залишилися без ІРЦ. А отже, було незрозуміло, куди можуть звертатися батьки дітей з особливими освітніми потребами. Водночас у Надвірнянській громаді наголошують: відмовляти дітям – це злочин проти них.


«Тож дітям з особливими освітніми потребами з інших громад однаково надавали послуги. Втім, офіційних договорів не було. Фахівці ІРЦ просто не могли відмовити сімʼям, які до них зверталися. Чесно кажучи, ми не знали, як налагодити цей процес правильно. З часом нам вдалося оформити все документально (за допомоги Швейцарсько-українського проєкту DECIDE) і підписати договір про співробітництво», – розповідає Христина Драгун, начальниця відділу інвестицій управління економіки Надвірнянської міської ради.


Під час підготовки документів про співробітництво, громади отримали консультативний супровід від експертів проєкту DECIDE.


Крім того, громади, які уклали чи мають намір укласти договори про співробітництво територіальних громад і пройшли конкурсний добір, отримали від DECIDE мінігрант – 130 тисяч гривень. Це підтримка та стимул, аби спільно почати реалізовувати проєкти, спрямовані на розвиток освіти в громадах.


Більше про партнерство заради розвитку інклюзивної освіти на Івано-Франківщині читайте у матеріалі сайту «Нова українська школа».


Останні публікації

bottom of page