top of page

Демократична освіта в дії: стартувала підготовка тренерів для Луганської області

З 16 по 18  червня 2016 року на базі Івано-Франківського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти відбувся перший семінар-тренінг з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ ) для 20 учасників, серед яких викладачі Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, методисти, директори шкіл Луганської області. Навчання проходить в рамках швейцарсько-українського освітнього  проекту DOCCU – «Розвиток громадянських компетентностей в Україні».



«Освіта для демократії зокрема спрямована на подальший розвиток школи як демократичної суспільної інституції, залучення учнів до обговорення шкільної політики та суперечливих питань суспільного життя», – зазначив професор Рольф Голлоб, співголова інституту міжнародних проектів в освіті, експерт Ради Європи та керівник проекту.


«Активному громадянству краще навчатися на практиці – через дію. Саме тому під час підготовки тренерів було зроблено акцент на тренінгових формах роботи, активному залученню до обміну досвідом всіх учасників семінару», – зазначила Любов Задорожна, головний експерт проекту, заступник директора Одеського обласного інституту удосконалення вчителів

В ході тренінгу учасники обговорили шляхи демократичних перетворень в українській школі, моделювали фрагменти уроку з демократії, практикували методи ОДГ/ОПЛ. Значну увагу під час навчання було приділено питанням взаємодії влади, громади та освітніх установ у впровадженні громадських ініціатив на місцевому рівні. Адже, саме загальноосвітні навчальні заклади здатні створити умови для громадянської активності в межах не лише шкільного простору, а й місцевої спільноти.


Другий семінар-тренінг відбудиться вже в восени цього року. Після закінчення підготовки тренерів  програми з освіти для демократії та освіти з прав людини для учителів, керівників шкіл та методистів будуть впроваджені в Луганському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти.


Довідково. Метою проекту є підтримка сталого розвитку громадянського суспільства за допомогою поширення знань про освіту для демократичного громадянства та освіту з прав людини (ОДГ/ОПЛ). В рамках реалізації проекту в 2016-2018 роках передбачається впровадження навчальних курсів з ОДГ/ОПЛ у систему післядипломної освіти вчителів і керівників шкіл, проведення низки семінарів-тренінгів, науково-практичних комунікативних заходів. Особливу увагу буде приділено реалізації в Україні основних положень Хартії Ради Європи з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини.

Останні публікації

bottom of page