top of page

Проєкт DECIDE поділився досвідом реалізації ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА» на конференції щодо безпечного навчання

Про електронну систему DREAM та проєкти громад щодо відновлення шкіл та укриттів говорили під час конференції «Безпечна освіта: презентація нового функціоналу DREAM для фінансових програм». До заходу, зокрема, долучилися представники уряду, команди DREAM, місцевих та регіональних органів влади.


DREAM (Державна цифрова екосистема управління відновленням) — це система для підзвітного управління відновленням. Саме вона забезпечує прозору та ефективну реалізацію проєктів з відновлення та відбудови на національному, регіональному та місцевому рівнях.


У межах конференції менеджерка Швейцарсько-українського проєкту DECIDE Валентина Полторак розповіла про успішний досвід впровадження ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА» в Полтавській, Одеській та Чернігівській областях.


«Ми вибрали для себе непростий шлях реалізації проєктів з відбудови. Ми вирішили давати громадам гранти і супроводжувати їх реалізацію. На сьогодні більш ніж 3 тисячі закладів освіти пошкоджені, а ще сотні тисяч обʼєктів цивільної інфраструктури. Мабуть, немає стільки гуманітарних організацій і фондів у світі, які можуть відновити ці заклади. Тому для нас було важливо посилити спроможність саме місцевого самоврядування відбудовувати зруйноване, адже це його повноваження.


Завдяки уряду Швейцарії у 2023 році ми запустили цю ініціативу і вирішили створити пілотні проєкти у різних типах громад. Ми здебільшого працюємо у невеликих сільських і селищних громадах і розуміли, що у таких громадах не висока спроможність розробляти проєктну документацію, здійснювати нагляд за відбудовою. Тому ми сформували групу експертів у сфері будівництва, зокрема інженерів, архітекторів, а також фінансистів і юристів, які супроводжують цей процес», — зазначила Валентина Полторак.


Швейцарія виділяє 170 млн гривень на реконструкцію шкіл, щоб забезпечити доступ до безпечного навчання в укриттях для дітей під час тривоги. У багатьох регіонах учні перебувають в укриттях по 3-4 години, адже повітряні тривоги часто лунають вдень.


Влітку 2023 року Проєкт DECIDE відібрав громади для участі в ініціативі й наразі DECIDE реалізує 27 проєктів. Зокрема ремонтує 24 укриття в школах, створюючи в них повноцінні підземні освітні простори, комплексно відновлює школу № 13 у Чернігові та реконструює інклюзивно-ресурсний центр в Бородянці Київської області, на базі якого буде створено, зокрема, і центр раннього втручання. До ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА» залучені школи, громади та органи місцевого самоврядування. У плануванні та дизайні просторів, їх наповненні беруть участь шкільні команди.


«Для нас було надзвичайно важливо, щоб діти розуміли, що цей простір належить їм і там вони можуть не тільки навчатися, а проводити час з цікавістю — проводити гуртки, засідання шкільного парламенту. Діти нам подали величезну кількість крутих ідей щодо облаштування простору в укриттях. Ми вчили шкільні команди як розробляти проєкти, а далі учні проводили голосування. Ми у цьому вбачаємо таку інклюзивність відновлення. Тому що розуміємо, що на превеликий жаль, ту кількість інфраструктурних об’єктів, яка зараз пошкоджена, буде відновлювати не одне покоління українців. І треба залучати молодь вже сьогодні, навчати проєктному менеджменту, працювати над тим, щоб діти були активними та ініціативними і знали, як брати участь у прийнятті рішень у своїй громаді», — вважає Валентина Полторак.


Крім того, DECIDE вже незабаром стартує освітній компонент для органів місцевого самоврядування з питань відбудови соціальної інфраструктури та проєктного менеджменту.


***

Проєкт DECIDE впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.


Останні публікації

bottom of page