top of page

У Бучі пройшла зустріч партнерів реформи шкільного харчування

На першій «Фабриці-кухні», що розташована у м.Буча (Київська обл.), відбулася партнерська зустріч щодо реформи шкільного харчування.


З ініціативи Першої леді Олени Зеленської, представники українських міністерств, команди Офісу реформи шкільного харчування, міжнародних організацій та посольств іноземних держав обговорили цілі реформи шкільного харчування, масштабування найкращих кейсів та ініціативи для посилення взаємодії держави з міжнародними партнерами у цьому напрямі.


«Ця реформа – про дітей і для дітей, задля їхнього здоров’я сьогодні й задля здоров’я українців у майбутньому. Ми розпочинали її ще до вторгнення, маючи на меті сформувати здорові харчові звички в цілого покоління. Але під час повномасштабної війни вона набула більшого значення, бо стала формою захисту наших дітей, піклування про їхнє сьогодення, затьмарене російською агресією. Ми маємо створити їм найкращі умови, щоб у них були сили навчатися, планувати майбутнє та втілювати задумане», – наголосила перша леді Олена Зеленська.


Швейцарсько-український проєкт DECIDE з 2021 року надає експертну та організаційну підтримку реформи шкільного харчування. За цей час команда DECIDE:

  • розробила Стратегію реформи шкільного харчування;

  • організувала десятки стратегічних та експертних сесій, національні дослідження та опитування всіх учасників реформи, залучила до розробки Стратегії понад 50 партнерських організацій та провідних експертів;

  • на запит та у співпраці з МОН розробила Дашборд потреб територіальних громад з впровадження реформи. Дашборд відображає інформацію про понад 8000 шкіл.


А ще проєкт DECIDE:

  • провів тренінги для управлінців освітою з громад щодо організації шкільного харчування, закупівель та HACCP, а також розвитку здорових харчових звичок;

  • підтримав розробку порталу «ЗнаЇмо», а це понад 100 аналітичних матеріалів і 14 відео. Нині портал охоплює понад 500 000 користувачів;

  • в межах ініціативи DECIDE Summer Clubs «Ми вдома – в Україні» лише минулого року популяризував здорове харчування серед понад 17 000 дітей у 18 областях України.


«Для багатьох громад реформа шкільного харчування сьогодні – це про забезпечення дітей, зокрема і пільгових категорій, повноцінним гарячим харчуванням. Враховуючи соціально-економічну ситуацію в країні, це пріоритетний напрям», – підкреслила менеджерка проєкту DECIDE Валентина Полторак.


Відразу після розробки Стратегії команда проєкту DECIDE у партнерстві з Міністерством освіти і науки України вивчила потреби громад, розробила Дашборд, а далі включила елементи реформи шкільного харчування у майже всі свої ініціативи та напрями.


«Нині ми пілотуємося з різними напрямами реформи в територіальних громадах, зокрема в Чернігівській громаді ми завершуємо комплексний аудит системи шкільного харчування, а також оновлюємо харчоблок школи №13 у Чернігові, де вчаться діти з двох зруйнованих шкіл неподалік», – додала Валентина Полторак.


Незабаром стартує навчання для голів громад, керівників відділів та управлінь освітою, зокрема і щодо організації шкільного харчування. А також цьогоріч презентуємо профільний онлайн курс для керівників закладів освіти.


І ще одна крута новина – розпочався новий напрям проєкту, що спрямований на посилення кадрового потенціалу реформи. Зокрема проєкт DECIDE:

  • підтримає створення 3 кулінарних хабів, а також забезпечить підвищення кваліфікації майстрів виробничого навчання в цих хабах;

  • разом з ГО Cultfood та Національною асоціацією громадського харчування підготує понад 100 тренерів для кулінарних хабів у всіх областях України;

  • проведе конкурс професійної майстерності для учнів профтехів кулінарного спрямування та учнів 8-9 класів, які ще обирають майбутню професію.


«Ми в команді проєкту віримо в цю реформу і вважаємо, що всі діти в Україні повинні мати доступ до повноцінного здорового харчування в школі», – наголосила Валентина Полторак.


***

Проєкт DECIDE впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.


Фото заходу




Останні публікації

bottom of page