top of page

У Прилиманському ліцеї оновили укриття в межах ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА»

У Прилиманському ліцеї, що на Одещині, презентували оновлене укриття. Його відремонтували та облаштували за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE в межах ініціативи «DECIDE: ВІДБУДОВА».


У ремонт та облаштування укриття проєкт DECIDE інвестував 3,8 млн грн. Ще 6,5 млн грн інвестувала громада.


В оновленому укритті є сучасні меблі, STEM-лабораторія, спортивне приладдя, робототехніка, фотостудія та комп’ютерна техніка. Укриття вийшло по-справжньому сучасним та комфортним.


«В моїй команді така філософія, що найкращі інвестиції – у наших дітей. Діти – це величне майбутнє, і саме їм доведеться відбудовувати Україну після перемоги. Тому на освіту ми ніколи не шкодуємо коштів, а, зокрема, під час війни», – говорить голова Авангардівської громади Сергій Хрустовський.


Надзвичайно важливим було створити простір, де діти не просто мали б можливість продовжувати офлайн навчання, а й відчували себе захищеними.


«В нашій громаді ми підходимо до облаштування та ремонту укриттів не просто "щоби було". Натомість шукаємо можливості, щоб зробити надкомфортні умови. Адже дитина однаково переживає стрес, коли спускається в укриття. Як би нам не здавалося, що діти спокійні та веселі», – говорить начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Авангардівської селищної ради Ірина Солотинська.


Крім того, учні та учениці самі визначили, як виглядатиме укриття. Експерти DECIDE навчили дітей писати проєкти з облаштування укриттів і використання їх як освітніх хабів.


Результат – учні створили три проєкти, за які голосувала вся школа. Серед дитячих ідей - і спортивний куточок, і розважальний простір, і проєкт watch.club «КіноЗавр», який зібрав найбільше голосів.


«Нарешті всі класи ліцею вийшли на очне навчання. Під час тривог ми спускаємося в укриття – і там дуже комфортно перебувати. Я люблю всі ці пуфики, диванчики. Для кожного знайдеться те, що йому подобається. Хтось може вчитися, хтось – погратися. Така атмосфера дає змогу відчувати себе в безпеці в такий час», – говорить учениця Катарина Тюхтій.


Як укриття виглядало до ремонту, що вдалося там зробити та які плани у громади надалі читайте в окремому матеріалі: https://decentralization.ua/news/18040


Довідково.


«DECIDE: ВІДБУДОВА» – це ініціатива Швейцарсько-українського проєкту DECIDE, що покликана допомогти громадам Чернігівської, Одеської та Полтавської областей у відновленні шкіл та облаштуванні шкільних укриттів.


Наразі DECIDE реалізує 27 проєктів у 23 громадах, а також ремонтує інклюзивно-ресурсний центр в Бородянці Київської області, на базі якого буде створено, зокрема, і центр раннього втручання.


Проєкт DECIDE впроваджується ГО DOCCU та PHZH International Projects in Education за підтримки Посольства Швейцарії в Україні.


Більше фото з оновленого укриття Прилиманського ліцею дивіться на Facebook-сторінці DECIDE




Останні публікації

bottom of page