top of page

Проєкт Стратегії відновлення та розвитку Одеської області вже готовий до громадського обговорення

Попри повномасштабну війну, на запит та у тісному партнерстві з Одеською обласною державною адміністрацією Швейцарсько-український проєкт DECIDE разом з Проєктом UCORD та Програмою EGAP, Агенцією регіонального розвитку Одеської області за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, завершив розробку проєкту Стратегії відновлення і розвитку Одеської області.


Робоча група при обласній військовій адміністрації розглянула проєкт документа.



«Стратегія відновлення та розвитку Одеської області – це документ, який встановлює пріоритети для всіх учасників регіональної політики, об’єднує та направляє зусилля задля досягнення конкурентного місця Одеси не тільки на мапі України, але і в Чорноморському регіоні», – зазначив начальник ОВА Олег Кіпер.


Директор програми розвитку Посольства Швейцарії в Україні Андреас Хубер відзначив глибокий рівень діалогу з обласною військовою адміністрацією, плідну історію співпраці та значні можливості по її розширенню.


«Проєкт DECIDE є давнім і надійним партнером Одеської області, тому відновлення регіону для нашої команди є важливим пріоритетом. На запит ОВА до Уряду Швейцарії нам з партнерами вдалося обʼєднати довкола розробки стратегічного документа провідних українських експертів. Ця Стратегія є спільним баченням громад, бізнесу, академічних кіл та широкої громадськості, що були долучені на всіх етапах розробки документа», – зазначила менеджерка Проєкту DECIDE Валентина Полторак.


Напрацьований документ враховує наслідки та виклики війни для регіону, природно-географічний та економічний потенціал, людський капітал та визначає стратегічні цілі й завдання задля покращення добробуту людей.


Так, серед стратегічних пріоритетів Стратегії:

– Економіка (залучення інвестицій, покращення бізнес-клімату, розвиток зовнішньої торгівлі, стимулювання інновацій).

– Людський капітал (якість життя, продуктивність, згуртованість).

– Врядування (підвищення прозорості влади, цифровізація, покращення інклюзивності).


За останні півроку роботи над ключовим документом регіону:

– зібрані пропозиції понад 200 представників громадянського суспільства;

– проведено 35 зустрічей та воркшопів з ключовими стейкхолдерами (бізнес, громадські організації, освітнє середовище);

– 82 з 91 територіальних громад області долучили до роботи над документом.


Для цього національний експерт Проєкту DECIDE Мирослав Кошелюк, який очолює експертну групу з розробки стратегії, проїхав понад 2 000 км регіоном, щоб зустрітися із головами громад та депутатами місцевих рад з усіх семи районів Одеської області.


Дякуємо керівництву обласної адміністрації Олегу Кіперу, Сергію Кропиві, Дмитру Радулову та департаментам Одеської обласної військової адміністрації, а також партнерам за співпрацю Агенції регіонального розвитку Одеської області, Проєкту UCORD, CIVITTA, Програмі EGAP, HOVERLA, Агенції відновлення та розвитку, Лізі сильних.


Працюємо далі над відновленням регіону!


Додатково:

– Аналіз соціально-економічного становища Одеської області: cutt.ly/JwVqZUjM

– Драфт Стратегії відновлення та розвитку Одеської області на період 2021-2027 роки (станом на 07.02.2024): cutt.ly/KwVqL28d

Останні публікації

bottom of page