top of page

Швейцарський досвід для України: в Херсонській академії неперервної освіти стартувала підготовка тренерів з розвитку громадянських компетентностей

З 29 червня по 1 липня 2016 року на базі Херсонської академії неперервної освіти відбувся перший триденний семінар-тренінг з підготовки тренерів для керівників шкіл та вчителів. Тренінг став першим заходом в рамках швейцарсько-українського освітнього проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», що впроваджуватиметься в області до кінця 2018 року.


Учасники семінару-тренінгу – 20 науково-педагогічних працівників КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», будуть впроваджувати навчальні програми та модулі з освіти для демократичного громадянства та освіти з прав людини (ОДГ/ОПЛ) на курсах підвищення кваліфікації всіх категорій слухачів починаючи з 2017 року. В рамках реалізації проекту в Херсонській області також передбачається проведення низки семінарів-тренінгів, науково-практичних комунікативних заходів.


Відкриваючи захід, Анатолій Миколайович Зубко, професор, ректор КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти», наголосив на актуальності формування навичок щодо розвитку громадянських компетентностей у керівників та вчителів української школи.


Під час тренінгу в онлайн-режимі відбулося спілкування учасників семінару з Рольфом Голлобом, керівником швейцарсько-українського проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU», співголовою Центру міжнародних освітніх проектів Цюріхського педагогічного університету (Швейцарія). «Сьогодні саме школа має стати осередком розвитку громадянського суспільства та демократії не лише в Україні, а й в інших країнах Європи та світу. Це той досвід, який Швейцарія здобувала понад 100 років і тепер радо поділиться ним з українцями», – зазначив він.

Під час семінару учасники розробляли механізми формування демократичної культури, демократичного врядування в навчальному закладі, розвитку громадянських компетентностей учнів та вчителів.


Довідка. За час реалізації швейцарсько-українського освітнього проекту «Розвиток громадянських компетентностей в Україні – DOCCU» з 2014 по 2016 рік було підготовлено понад 140 майстер-тренерів для системи підвищення кваліфікації педагогічних працівників, державних службовців та представників органів місцевого самоврядування. Курси та модулі у пілотних областях проекту – Київській та Одеській – пройшло понад 8 тис. керівників шкіл, учителів різних дисциплін, методичних працівників та керівників освіти. У 2016 році модулі з формування та розвитку громадянських компетентностей впроваджено у систему підвищення кваліфікації держслужбовців та представників місцевого самоврядування у 23 областях України. За перші місяці підготовку вже пройшли понад 10 тис. осіб. Також, проектом було перекладено, видано та розповсюджено більше 6 тис. посібників Ради Європи з освіти для демократичного громадянства і освіти з прав людини.

Всі матеріали знаходяться у вільному доступі на сайті проекту www.doccu.in.ua, а також на сайтах партнерських інституцій, он-лайн бібліотеках та на порталі Ради Європи.

Останні публікації

bottom of page